Häradsvägen 37

Västra Karup, Båstad area

Klassisk New England stil blandas och harmoniseras med Gert Wingårdhs arkitektoniska fulländande.

Miguel Ehrenfeldt

Reg.Fastighetsmäklare

Ref.Nr:  ME02879 Rum:  9 rum Sovrum:  4 - 5 sovrum Boarea:  242 m² Tomtarea:  15 363 m²

Rumsbeskrivning: 

Mitt på Bjärehalvön, i dess blomstrande landskap och iögonfallande natur ovanför Västra Karup, finner vi denna unika egendom. Med anor från seklets början, till en modern tappning i nutid. Klassisk New England stil blandas och harmoniseras med Gert Wingårdhs arkitektoniska fulländande. Här ges möjlighet att uppnå en livsstil av högsta kvalité.

Det centralt placerade Corps des logis är uppfört 1903 och utgör nio rum och kök med en boarea om 242 kvm och biarea om 54 kvm. Vackert grusad uppfart tar oss fram till huvudentrén. Huvudbyggnaden flankeras av "Ladan" med boendedel, "Stallet" med festdel och restaurangkök och det omtalade kvarnhuset av Gert Wingårdh, med intilliggande bäck. NOD Naturorienterad Design har skapat den japanska trädgården som ramar in Kvarnhuset som är omskrivet i många exklusiva magasin världen över och i TV2 2018-10-10
"Hemma hos arkitekten" (Wingårdh). Se vidare en unik anläggning "The Mill House/Kvarnhuset/Wingårdh" på Google.

Vidare följer ett underbart spaområde med många uteplatser, omringade av grönska, Tennisbana inhägnad av murgröna och vildvin, pool med stort trädäck och ett av Per Friberg ritat poolhus. Boule- och bollplan. Egen bokskog med porlande bäck. Japanskt spa och trädgård med en mängd olika blomster, såsom rosor av alla dess slag. Vidare möts vi av underbara rhododendron, azaleor och hortensior som inramar delar av gårdens uteplatser och stigar.

Arkitekt och professor Per Friberg har skapat en ombonad "pastoralromantisk" miljö av den stora tomten om mer än 15 000 kvm. Den innefattar bokskog såväl som grönområde, bäck,
ängsområde, gårdsplan, gångar och stigar, poolområde, tennisbana samt byggnader. Han skapade en väl genomtänkt praktisk struktur med vägar/stigar och varierande växtavgränsningar som bildar vackra rum. Del av bäcken stensattes och en vacker gångväg kantar del av den. Per ritade också det rustika poolhuset.

Egendomen är internationell i sin utformning och passar för den stora familjen som uppskattar social samvaro och har ett gediget umgänge. Även en oas för den sportintresserade och dessutom väl lämpad för att bedriva verksamhet för den som önskar. Gården kan nyttjas som ett permanent och/eller fritidsboende.

Lagom avstånd till Båstad och Torekov, såväl som till flygplats (20 min). Intilliggande golfbanor, och närhet till bad- och båtplatser. Privat och insynsskyddad.

Kvarnhuset

Gert Wingårdh anlitades för att förverkliga Kvarnhuset. Huset är byggt i vackert bearbetad massiv ek och med stenytor av Ölandskalksten. De utvalda och vackra materialen, den japanska trädgården, det magiska läget intill bäcken med spadel, fulländar denna avskilda oas.
Ett unikt mästerverk som är prisbelönt. Omskrivet i många exklusiva magasin världen över och i TV2 2018-10-10
"Hemma hos arkitekten" (Wingårdh). Kan Googlas på Wingårdhs Mill house/Kvarnhus

Pool- och Spaområde

Det finns ett större poolområde och spaanläggning på fastigheten. Här finns en tennisbana i målad asfalt vackert inhägnad med väggar täckta av murgröna respektive vildvin, Boulebana, Pool 5 x 16 2/3 m (3 längder = 50 m) uppvärmd med luftvärme, Bollplan 20 x 40 m, inhägnad av trästacket med murgröna och ett poolhus innehållande stor bastu, dusch, WC, gym ( med "osynliga solpersienner" som tar bort 80% av solvärmen) och pentry. Mellan poolhuset och bollplan finns en alkov för "buffébord", bridge eller läsning/relax i skugga. Poolområdet kan också nås med bil från "baksidan".

"Stallet" med festdel

"Stallet" är omgjort efter ritningar av Wingårdhs Arkitektkontor, till en festvåning i två plan med ett angränsande industrikök. Nedervåningen utgör en festlokal för c:a 100 gäster med två toaletter och ett porslinsförråd/serveringutrymme. En trappa leder upp till logen som försågs med nytt golv, bardisk och fönster i ena gaveln. På baksidan gjordes en ansluten tillbyggnad innehållande glasförråd, kylrum och trädgårdsskjul.

Köket

I en separat byggnad, ritad av Wingårdhs, finns ett fullt utrustat restaurangkök. Väl använt för flertalet stora sällskap.

"Ladan"

"Ladan" innehåller två enheter efter ritningar av Wingårdhs:
1) En femrumsvåning med tre sovrum, kök/bar/vardagsrum, separat vacker matsal, två toaletter, tre duschar och jacuzzi.
2) Nio enklare sovrum med gemensam dusch, toalett, pentry och hall med bordtennisbord och matbord. I anslutning finns här snickarbod och förråd.

Rosariet

Ett vackert och i blomningstid väldoftande "rum".

Övrigt

Köksträdgård som självförsörjer med hallon, smultron i bekväm "plockhöjd" och björnbär.

Tillträde:  Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:  2-plansvilla
Byggnadsår:  1903,
Uppvärmning:  Bergvärme+kakelugnar+braskamin+direkt-el
Energideklaration:  Utförd
Fastighetsbet.:  Västra Karup 9:4
Övrigt:  -Automatbevattning från egen brunn där så erfordras.
-Alla gräsytor (utom "åskådarslänten" vid tennisbanan) klipps med två auto-movers.
-Robot för rengöring av poolen.
-Minitraktor för gårdskrattning eller för måltidstransporter till poolområdet.
-Två avskärmade parkeringsplatser för 4 resp. 3 bilar.
-Två lättillgängliga komposter
-Ett vedförråd.
-Såväl poolområdet som del av trädgården är inhägnad för hundar och små barn.
-Bergvärme med slutet system för Corps des logis men direktel i övriga byggnader.
Grundläggning:  Betongplatta
Stomme:  Trä
Fasad:  Trä
Fönster:  2-glas +3 glas
Bjälklag:  Trä
Tak:  Betongpannor
Utv. plåtarbete:  Lackerad plåt
Driftkostnad:  62 307 kr/år
El:  53 451 kr/år
VA:  4 531 kr/år
Renhållning:  3 475 kr/år
Sotning:  850kr/år
Beräknat antal pers:  2
Kommentar:  Uppvärmning ingår i elkostnad. Bostaden används endast sommartid. Underhållsvärme vintertid
Taxeringskod:  220
Taxeringsvärde:  2 674 000 kr
Summa pantbrev:  4 000 000 kr
Tomt:  Trädgårdstomt
Tomtbeskrivning:  Fibernät indraget.
Vatten/avlopp:  Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Servitut:  Samfällighetsutredning ej verkställd, redovisningen av fastighets andel i samfällighet kan vara ofullständig. Redovisning av rättigheter kan vara ofullständig.
Kommunikation:  I Västra Karup, som ligger mitt på Bjärehalvön, känns det som om allt ligger inom behörigt avstånd. Med bil tar man sig enkelt till allt som Bjärehalvön har att erbjuda och endast 10 minuters bilfärd till tågstationen i Förslöv där man smidigt tar sig till Helsingborg, Malmö och Köpenhamn. Grannbyn Förslöv är idag med sin nya tågstation Bjärehalvöns centrum för kommunikation. Härifrån tar man sig enkelt till både Helsingborg, Köpenhamn och med buss runt på Bjärehalvön. Från Förslöv har du flygplatsen bara 5-10 minuter bort och motorvägen når du på lika kort tid.
Allmänt:  Västra Karup utgörs av småhusbebyggelse, lägenheter i flerfamiljshus och lantbruksfastigheter inom och utanför byns kärna, med närhet till skolan. Byn präglas starkt av den livsmedelsproduktion som är ett signum för Bjärehalvön. Här plockas säsongens första färskpotatis och året runt produceras och förädlas livsmedel av traktens lantbruksföretag. Lokala grönsaker och frukt, mejeriprodukter, kött och charkuterier finns till försäljning på en mängd olika gårdsbutiker med tillhörande caféer och agroturism. Västra Karup är en av Bjärehalvöns bortglömda pärlor. Bra läge mitt på bygden med närhet till såväl Torekov som Båstad. Närmsta strand är Glimminge Plantering som enkelt nås med cykel. Vidare har Västra Karup loppisbutik, aktiv Bygdegård samt en Kulturmeja med ekologisk inriktning där man även kan ta en kopp kaffe. Ett barnvänligt och naturskönt område mitt på Bjäre.
Övrigt:  Ortsnamnet Västra Karup, avser den namngivande kyrkbyn, torp" nybygge" och i förleden troligen ett mansnamn Kake: Västra är tillagt till åtskillnad från Östra Karup.